Pap Légtechnika Kft.

Munkahelyi levegő állapota

A megfelelő állapotú munkahelyi levegő nem csak higiénia szempont, hanem munkaadói felelősség is. A rendszerben megülő baktériumok számtalan betegség okozói lehetnek. A piszkos klímarendszer egyik hátránya tehát hogy a levegő állapota eltér attól az értéktől, ami megfelelő kom-fortérzetet biztosít, másrészt pedig a portartalma is megnövekszik, esetleg jelentősen.

Ennek okai, hogy a klímaszekrényben vagy a csatornába épített kaloriferekre rakódott szennyeződésnek köszönhetően csökken a szállított térfogatáram, nincs meg a kellő légcsere, valamint csökken a hőátadás is, ami nem csak a levegő hőmérsékletének a szabályozásában, hanem a páratartalom szabályozásában is jelentős szerepet játszik.

További hátrányokat jelenthet a ventilátorra rakódott szennyeződés hosszútávon a ventilátor csapágyainak a tönkremenetelét okozhatja, és szintén csökkenti a szállított térfogatáramot. A párásító szekcióban megülő baktériumok és penészgombák különféle betegségeket okozhatnak, valamint életfolyamataik során enyhén savas váladékokat termelnek, melyek az eróziós folyamatokat elősegítik és felgyorsítják.

Mindent összevetve a klímarendszert, klímarendszereket, klímaberendezéseket, légcsatornahálózatot műszaki és higiénés okokból túlmenően a részletezett jogszabályi előírások miatt is rendszeresen tisztítani, fertőtleníteni kell, tisztán kell tartani.

A második lépés a klímarendszer tisztítása majd fertőtlenítése. Mind a tisztítás mind a fertőtlenítés során különféle, speciálisan erre a célra fejlesztett vegyszereket lehet és kell alkalmazni. Mivel nem csak az okoz problémát, hogy a klímarendszer zárt, hanem a kiépítésének köszönhetően némely csatornaszakaszok hozzáférhetetlenek (nem bontható álmennyezetek, egyéb gépészeti vezetékek stb.), ezért egyéb speciális eszközöket is kell alkalmazni, amelyek segítségével korrektül lehet tisztítani a rendszert.

Ahol a mai EU előírásoknak illetve a EU-VDI 6022 számú német szabvány alapján megfe-lelően járnak el, ott minden szűrőcserénél megejtenek egy ilyen oxidációs típusú beporlasztást a klímagépházba. Azért ezt a szert ajánljuk, mert nem káros sem emberre, sem állatra. Különösen hatásos a Legionella és az Aspergillus-Flavus baktériumra, és gombákra. Ezek a mikroorganizmusok okozzák a légkondicionált épületekben a legsúlyosabb légzőszervi megbetegedéseket. Minden szűrőcserénél, el kell végezni a fertőtlenítőszer beporlasztását. Rendszeres alkalmazása az összes vírust, baktériumot, gombát, algát elpusztítja a légcsatornákban. Magyarországon általános jelenség a ritkán takarított légcsatorna, a fertőtlenítést pedig szinte egyáltalán nem végeztetnek, annak ellenére, hogy az MSZ, ÉN előírás.


Tudjon meg még többet »